• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Vanmorgen stond een meisje stilletjes om het hoekje bij school te huilen. Toen ik haar vroeg wat er was antwoordde ze ‘Ik voel me al drie dagen niet lekker, maar ik moet van papa en mama naar school. Ik ben echt ziek.’ Haar antwoord kwam  pijnlijk binnen.   

Werkende ouders en zieke kinderen

Steeds meer ouders werken allebei.  Vrouwen moeten liefst economisch onafhankelijk zijn. Vanwaar, vraag ik me soms af?  Zieke kinderen die naar school gestuurd worden, dat vind ik zielig. Allereerst voor het kind. Die wil thuis zijn. In z’n eigen bed of onder een dekentje op de bank. Daarnaast voor de moeder, want die wil lijkt mij liever bij haar zieke kind zijn dan op haar werk. Of heb ik het mis? Financiële zelfstandigheid is  fijn, erg prettig zelfs. Maar dan wel zolang alles op rolletjes loopt er er geen sprake is van ziekte. Of studiedagen, margedagen of andere plotselinge  vrije dagen op school.  Bij deze vrije schooldagen hoor je het meestal ruim van tevoren en kun je hier als ouders op anticiperen. Als je kind ziek is kan dat echter niet.  Waar ik ook moeite mee heb als zieke kinderen naar school zijn is dat ze andere kinderen kunnen aansteken/besmetten.  Daar zit niemand op te wachten.

Thuiswerken

Ik heb makkelijk praten: ik werk vanuit huis en plan m’n eigen werktijden. Als Carlijn of Niels ziek is haal ik ze op uit school en werk ik ’s avonds of in het weekend om de geplande werkzaamheden  alsnog te doen. Als ik een afspraak heb en een van de kinderen is ziek is dat balen. Ietwat mopperend verzet ik mijn afspraak om daarna blij te zijn dat ik de mogelijkheid heb om er te zijn voor mijn kinderen.  Dat vind ik sowieso erg fijn aan thuiswerken: ik ben er altijd voor ze als er onverwacht iets is.

Trend van nu?

Ik vraag me af of het iets is van deze tijd; je kind naar school laten gaan terwijl hij of zij ziek is. Ik vermoed van wel. Niet alleen vanwege het feit dat er steeds meer tweeverdieners zijn, maar ook door de komst van de mobiele telefoon en het bezit van een auto. Als je kind niet fit op school zit , dan ben je voor juf of meester goed bereikbaar als het echt niet meer gaat. Een belletje en je komt er aan. Je kunt als ouder gewoon doen wat je moet doen, want we zijn tegenwoordig altijd en overal bereikbaar.  Vroeger bleef de vrouw thuis en ging de man werken. Vanuit die wetenschap denk ik ook dat vrouwen eerder geneigd zijn om thuis te blijven voor een kind of om parttime te gaan werken. Het is een ingesleten patroon, verweven in onze cultuur. Zelf heb ik er geen problemen mee en denk ik dat het oké is dat het vaak de werkende vrouw is die  thuis blijft als een van de kinderen ziek is.  Het hangt ook af van je persoonlijke situatie. Mijn man doet er soms drie uur over om thuis te komen vanuit z’n werk.  Om juf naar hem te laten bellen bij ziekte is uiteraard absurd.

Mag je kind ziek naar school?

Het verschilt per school (en kinderdagverblijf/gastouder) of je kind mag komen of niet als hij ziek is. De meeste basisscholen hanteren het hebben van koorts als grens. Als de leerkracht niet de geplande lessen kan doen, vanwege een kind hangerig of huilerig kind, zal deze waarschijnlijk de ouders bellen met het verzoek zoon of dochter op te komen halen. Het kan dus per school en docent of kinderleidster verschillen of je kind wel of niet mag komen.

Wie neemt er vrij bij ziek kind?

Hoe doen jullie dat thuis? Werken jullie beiden? En hebben jullie afspraken gemaakt over wat te doen als een van de kinderen ziek wordt?

Het huilende meisje zat zojuist nog steeds in de klas, toen ik de  vergeten tas van dochterlief  afgaf op school. Ik onderdrukte de neiging om te zeggen dat ze wel bij ons op de bank mocht liggen. Druk, druk, druk. Waar zijn we mee bezig lieve ouders?


...

Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind? | Thuisarts

Thuisarts.nl is de officiële website van de Nederlandse huisartsen. Hier vind je betrouwbare informatie over griep bij je kind en waar je op moet letten als je kind ziek is.