• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Mag jouw kind frisdrank drinken? Of een drinkpakje mee naar school nemen?

Mijn kinderen in ieder geval niet.

De grootste oorzaak van gaatjes in de tanden, komt door het nuttigen van drinkpakjes. Hiermee doel ik op: pakjes fristi, chocomelk, appelsap, sinaasappelsap en alle andere gesuikerde sappen.(Let op, ook fruitsappen!) En naast het feit dat het ontzettend slecht is voor de tandjes, kunnen die suikers op den duur ook nog eens zorgen voor overgewicht. 

Vaak vragen ouders mij: “maar wat drinken jouw kinderen dan?” Nou, water dus! En melk. Daarnaast mogen ze 1x per dag een beker sap (roosvicee of karvan cevitam).Meer niet. En dan mogen ze zelf kiezen of ze een beker sap mee naar school nemen, of die bewaren voor na schooltijd. En dan dus een beker melk en water mee naar school nemen.”Maar mijn kinderen lusten geen water!”, krijg ik vaak te horen van ouders.Ieder kind lust natuurlijk gewoon water, het is eerder zo dat ze er waarschijnlijk geen zin in hebben aangezien ze de zoete drankjes die ze inmiddels kennen, prefereren boven water. Een kind kent namelijk geen frisdrank of andere zoete drankjes, totdat je het als ouder toedient bij je kind. En water is soms ook best saai. Dat vind ik ook wel eens. Maar dan doe ik er bijvoorbeeld een schijfje limoen in. Dit is minder zuur dan citroen, dus voor kinderen vaak lekkerder.Of gewoon wat frambozen of aardbeien. En het ziet er nog leuk uit ook. 

Zijn mijn kinderen hierdoor zielig? Nee hoor! Ik leer ze gewoon wat goed voor ze is en leg ook uit waarom al die suikers niet goed voor ze zijn. Mijn kinderen accepteren dit moeiteloos. Ze hebben nog nooit geprotesteerd hierover. En waarom niet? Omdat ik hier heel consequent in ben en dat weten ze gewoon. Mijn oudste (6 jaar) kiest zelfs bijna altijd voor water. Ook al mag ze 1x per dag een beker sap van mij. Dan nog kiest ze daar bijna nooit voor.

Mogen mijn kinderen dan nooit eens een glaasje appelsap? Jawel hoor. Bij speciale gelegenheden. Op een verjaardag bijvoorbeeld, of als we met ze uiteten gaan. En dat vinden ze dan vervolgens ook geweldig! Waarom? Omdat ze het dan extra waarderen en het op deze manier speciaal blijft en geen gewoonte wordt. En dat moet het ook blijven als het aan mij ligt. Frisdranken zoals cola, fanta, etc. die krijgen ze echt helemaal niet. Ze kennen het ook niet, dus dan missen ze het ook niet.

Hoe denk jij hierover?

Ik lees graag je reactie.


...

drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen

 

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas.