• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Nu ik zelf kinderen heb krijg ik automatisch ook weer te maken met kinderprogramma’s.

Drukke t.v.

Wat mij daarbij alleen opvalt, is dat de programma’s tegenwoordig zo druk zijn. En daarmee bedoel ik: harde geluiden, schreeuwende kleuren, flitsende beelden en soms voorzien van een dosis geweld. In mijn beleving waren er dat soort programma’s niet in mijn kindertijd. Maar misschien idealiseer ik het ook wel?

T.v.-programma’s uit mijn tijd

Ik heb hele goede herinneringen aan de tv-programma’s uit mijn tijd. Mijn favoriete programma was Paulus de boskabouter. Groot fan was ik! Mijn moeder vertelde mij een keer dat, toen dat programma dreigde te stoppen, ik een brief heb geschreven naar de AVRO. Met de vraag of ze dat alsjeblieft niet wilden doen (de afloop daarvan weet ik overigens niet meer). Daarnaast keek ik graag naar: Calimero, Pipo de clown, Maja de bij, Barbapapa, de bereboot, dokter Snuggels, Pipi langkous, Sindbad de zeeman, Remi alleen op de wereld, de fabeltjeskrant, Bolke de beer en Tita tovenaar. Nu ik dit aan het opschrijven ben, komt er steeds meer boven drijven en word ik weer helemaal enthousiast! Ik ga de programma’s binnenkort eens googlen en dan weer bekijken een hele dag lang. Lijkt mij heerlijk!!

Toen ik wat ouder was kwamen er andere programma’s voor in de plaats zoals, de familie knots (hilarisch!!), ren je rot!, de zevensprong (heel spannend!), klassewerk en nog zo’n geweldig programma: stuif es in. Weet je nog? Met Ria Bremer, wie kreeg de gouden stuiver? Ik zie het nog voor mij: terwijl ik op het puntje van mijn stoel zat en dan heel hard mee schreeuwde: “naar links!” “naar rechts!” Heerlijke t.v.!

Verdwenen

De meeste van bovenstaande programma’s zijn jammer genoeg verdwenen. En als ze er nog wel zijn, dan zijn ze vaak in een nieuw jasje gestoken. Zo heeft Maja de Bij tegenwoordig een heel ander beginmuziekje (waar ik maar niet aan kan wennen), zijn de stemmen anders, of is het net iets anders getekend allemaal.

Met je tijd mee

De meeste vriendinnen, of andere ouders die ik hierover spreek, vinden het ook heel jammer dat de t.v. uit onze tijd niet meer is. Maar sommigen zeggen ook: “ja, maar hey, het is 2016, daar passen die programma’s ook niet meer in. Je moet wel met je tijd mee.” Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens! Ik vond de t.v.-programma’s uit mijn kindertijd veel onschuldiger, liever, creatiever en mooier. Er kwam geen, of nauwelijks geweld in voor (tenminste in mijn beleving) en het was naar mijn idee allemaal een stuk rustiger. Dus niet van die flitsende beelden en schreeuwende kleuren zoals je dat tegenwoordig veel ziet. Denk b.v. aan programma’s als Spiderman, Sponge Bob etc. Vreselijk vind ik het! Ik zie overigens ook niet in wat kinderen daar van kunnen leren.

Wat zijn nu verantwoorde kinderprogramma’s?

Gelukkig zijn er nu ook nog wel veel leuke, leerzame, grappige en mooie programma’s voor kinderen. Wat wij binnen ons gezin allemaal graag (mee)kijken is: Buurman en Buurman (hilarisch), Masha en de beer (hoewel dit ook best druk is, zit er wel heel veel humor in, vinden wij), Pingu, Hoelahoep (heel educatief), het zandkasteel, studio Snugger (heel leerzaam én grappig), de beste vrienden quiz, het klokhuis en nog zo’n fantastisch programma: de BZT show!

Ik wil er graag nog eentje toevoegen aan mijn rijtje, omdat ik die jullie zeker niet wil onthouden. Ik werd er laatst op geattendeerd door iemand en daar ben ik (en mijn kindjes) haar heel dankbaar voor. Het heet: Miniscule en het is animatie verwerkt in een echte omgeving. De hoofdrolspelers zijn insecten. Prachtig gemaakt, mooie muziek, leerzaam én heel grappig. Als het aan mij ligt, zijn dit verantwoorde kinderprogramma’s.

Wat zijn volgens jou verantwoorde kinderprogramma’s?

En welke is jouw favoriet en die van je kind?