• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Ik mocht het boekje van Reinette Montsma lezen en een recentie van schrijven.

Eigenlijk kan ik dat alleen maar door op te scrhijven wat Caspian en Niene er van vonden en wat mijn ervaring is met het voorlezen.

De eerste keer dat ik het voorlas was ook de eerste keer dat ik het las. Vaak lees ik het boekje eerst zelf een keer maar dit keer leek het me leuk om me zelf ook te laten verrassen.

Het was leuk om te lezen. Vanuit het kind geschreven laat het je als volwassene ook beter begrijpen waarom een kind reageert met een boze bui  zoals het vaak reageert of liever niet reageert. Maar ook heel menselijk laat het zien dat ouders ook maar ouders zijn en ook niet altijd weten hoe ze moeten handelen of niet kunnen handelen zoals ze zouden moeten omdat ze ook moe zijn of ongeduldig.

Leon vertelt samen met zijn beer wat er gebeurt als de boze bui in Leon zijn mond gaat zitten. De boze bui doet Leon allemaal dingen doen die hij normaal niet zou doen en eigenlijk ook niet wil doen maar het gebeurt toch.

De kinderen vonden het ook heel leuk om te lezen en herkende zichzelf en mij er ook wel in. Ik vond het leuk om te lezen dat de moeder van Leon met de knuffels van Leon praat als Leon in zijn bozigheid niet kan luisteren of antwoord geven. Ik doe dat ook met Caspian als hij niet met me wil praten, dan praat ik wel met zijn beer en dan laat ik beer ook dingen terug zeggen en ook  weer tegen Caspian praten. Dan kan hij bijna altijd wel antwoorden.

Voor mij was het ook een herkenning dat je je kind het liefst wil vasthouden en knuffelen als het boos of driftig is maar dat dat helemaal niet altijd of eigenlijk heel vaak niet werkt. Met Niene heb ik het daar ook wel over gehad hoe dat dan komt en wat ik dan wel moet doen.

Het is helemaal niet zo dat onze kinderen erg vaak boos zijn maar ik denk dat alle ouders het met kinderen wel mee maken vooral als ze gespannen zijn of als de ouders gespannen zijn.

We hebben het nu een paar keer voorgelezen en als Niene boos wordt kan ik soms nog net optijd vragen of Rambam Ramla (de naam van de boze bui) weg kan gaan.

Ik denk dat het een leuk maar toch ook heel leerzaam boek is voor zowel de kinderen als de ouders.